"Always be a first-rate version of yourself, insted of a second-rate version of somebodyelse" -Judy Garland
Hämta länk
Facebook
X
Pinterest
E-post
Andra appar
Lev längre, ät bättre!
I helgen fick jag en riktig aha-upplevelse när jag kollade på Netflix dokumentären, "What the health". Då jag jobbar med träning och kost varje dag, vet jag att det finns hundratals studier om vad som är bra att äta, hur man går ner i vikt, hur man undviker vissa sjukdomar osv, men den här dokumentären fick mig verkligen att tänka till.
I den här dokumentären utforskas kopplingen mellan kost och ohälsa, samt de miljarder dollar som står på spel för sjukvården, läkemedelsföretagen och livsmedels industrin. Budskapet i dokumentären är att man genom sin kost kan förebygga och till och med utplåna sjukdomar som hjärt-kjäl, diabetes och cancer. De förespråkar då vegansk kost, fri från kött och mjölkprodukter och att anledningen till att läkare inte rekommenderar detta till patienter beror på en jättelik förlust för läkemedelsföretagen.
Jag kommer därför nu under en veckas tid prova vegankost och se hur jag mår och om det gör någon skillnad för träningen och min psykiska hälsa. Igår var jag på Ica Maxi och handlade vegankost. Jag tycker att det kan vara svårt att komma på rätter som är både goda och lätta att laga, men bestämde mig för att lag rostad zucchini, med sockerbönor, koriander, böngroddar, cashewnötter, chili, shiitakesvamp och avokado. Den blev riktigt god!
Diabetes Enligt den här dokumentären menar läkare och forskare att diabetes inte beror på för högt socker intag eller hög kolhydratrik kost utan på kosten som bygger upp mängden fett i blodet, som en typisk köttbaserad och animalisk baserad kost. När vi ser in i våra muskelceller kan vi konstatera att de bygger upp små partiklar av fett som orsakar insulinresistans, vilket betyder att sockret som finns naturligt i maten som du väljer att äta, inte kan komma in i cellerna där de hör hemma. De byggs upp i blodet och det är diabetes. När man äter socker bildas inte plack i dina blodkjäl, utan kroppen kommer att lagra det mesta av det som glykogen eller bränna det som kcal. Denna besatthet av socker har tagit bort all fokus från kött och mejeriprodukter, ägg, fläsk, kalkon och kyckling. Om man äter tex en kaka, så att det sockret som gör att vi tycker om den och vill ha mer, men det är matfettet och smöret som ger oss diabetes.
Hjärt-kjäl sjukdomar När vi äter bakterietoxiner från dött kött, får vi inom några minuter inflammation i systemet, så att du i princip förlamar dina artärer. Du får en slags förstyvning av dom och deras förmåga att slappna av försämras till ungefär hälften, så det är inte flera års ohälsosamt ätande som blir till skada, utan det handlar om här och nu, inom några min efter att vi stoppat maten i munnen.
Gå ner i vikt Kan vi träna? Kan vi gå ner i vikt? Kan vi få tillräckligt med protein på en växt baserad kost? Frågor som kanske är de som man mest undrar över. Forskarna från dokumentären menar att all protein är initialt tillverkade av växter, därför är det inte nödvändigt att äta djurvävnad för att få protein. Endast växter har förmågan att ta kväve från luften, bryta isär dessa molekyler, införliva kvävet till aminosyror och sedan göra protein, så all protein du får från djuren är helt och hållet återvunnet växtprotein. Växter, bönor och ris är fulla av protein så om man äter sitt dagliga kcal intag, så behöver man ej vara orolig över att få brist på protein (vilket rent allmänt är väldigt svårt att få). Det är dessutom bättre att få sitt protein från växter eftersom att växt proteiner har mycket mer gynnsam effekt på vår fysiologi. Till och med de största, starkaste djuren på vår planet är alla växtätare (gorillor, noshörning, elefanter mfl).
Kött Den maten som vi äter bestämmer vilken bakterieflora som lever i tarmen. Medan vi äter djurkött varje dag, samlar vi upp bakterier som äter karnitin och dessa bakterier förvandlar karnitin till en molekyl som heter trimetylamin, som vår lever i sin tur omvandlar till trimetylamnioxid, vilket är en dålig molekyl, eftersom den driver kolesterolet in i kärlväggarna, vilket i sin tur gör att plack byggs upp. Detta kan göra så att vi går ner i vikt men det som händer inne i dina artärer är allt annat än bra, då plack byggs upp, vilket kan vara orsak till att någon som ser vältränad ut och gymmar, helt plötsligt dör, då personens kolesterol kommer in i kärlväggarna. Med denna metod menar forskarna att vi kommer att dra på oss en mängd sjukdomar, så som tarmcancer, autoimmuna sjukdomar som vi kunde förhindrat med hjälp av bättre kost.
Var och en gör som de vill, men enligt mig är det värt en tankeställare. Kolla på dokumentären, den är jättebra!
Kommentarer
Skicka en kommentar